Kokias morkas sėti darže?

0
135
Kokias morkas sėti darže

Sulaukus pavasario, kiekvienam daržininkui būna labai aktualu kokias sėklas pirkti ir kokias morkas sėti darže: ankstyvajam derliui, vidutinio ankstyvumo, vidutinio vėlyvumo ir vėlyvasias, Nantes, Imperator Šantane ir kt. Nantes tipo veislė- garduolės- bukais galais, gardžios su oranžine šerdimi, jos gerai auga lengvo priemolio dirvose, mėgsta šiltus, saulėtus orus. Nantes tipo-Šatrija- vidutinio ankstyvumo, ši morkų rūšis tinka auginti ankstyvam derliui ir sandeliuoti žiemai. Šios morkos gali būti bukais arba smailais galais, gerai auga priesmelio dirvose. Nantes tipo- Svalia- vidutinio ankstyvumo, daržovės šaknis ilga, lygi tinka auginti ankstyvam derliui ir gerai išsilaiko per žiemą. Tai tik keli morkų paminėti tipai, kiekvienam daržininkui geriausiai galės patarti sėklų parduotuvių pardavėjai, konsultantai, ant sėklų pokelių yra išsamus prekės aprašymas, internetinėje erdvėje taip pat rasite atsakymus į jums dominančius klausimus.

Morkų sėklos

Morkos- visų mūsų mėgstama daržovė, geriausiai auga lengvoje ir vidutinėje priemolingoje dirvoje, mėgsta šviesą ir šilumą, žemė turi būti gerai įdirbta, išpurenta. Morkų sėklos dygsta lėtai, norėdami paspartinti jų dygimą sėklas reikėtų užpilti šiltu vandeniu ir palaikyti kol jos išbrinks. Nusausintos sėklos beriamos negiliai į žemę, nes giliai pasėtos gali ilgai ir nevienodai dygti. Pasirodžius pirmiems lapeliams būtina retinti ir pajudinti tarpueilius, o antrą kartą retinti kai pradės formuotis šakniavaisiai. Sėklos juostoje- patogus sėjimo būdas, nereikia retinti, jos sudygsta greičiau ir vienodai, tarpueiliai tarp eilučių vienodi, juos lengviau ravėti. Prieš klojant juostas, žemę reikia palaistyti, užbėrus dirvožemiu vėl palaistyti ir pridengti daržo plevele.

Morkų nauda sveikatai

Morka- šakninė daržovė mėgstama visoje Lietuvoje ir ne tik Lietuvoje, visame pasulyje. Morkos oranžinės spalvos, traškios, kietos, saldžios pasižymi švelniu skoniu gali būti valgomos šviežios arba termiškai apdorotos. Naudojamos kulinarijoje: salotoms, garnyrams ir sriuboms. Ši daržovė pasižymi ypač dideliu vitaminų ir mikroelementų kiekiu, ypač dėl vitamino A, nes jis turi teigiamą poveikį akims, gali pagerinti regėjimą. Jos nekoloringos, tinka laikantis dietos.